Unit 15 Poem OPPORTUNITY Walter Malone

Unit 15 Poem OPPORTUNITY Walter Malone Class 10 English Notes up to date.

OPPORTUNITY Walter Malone

A. Answer the following questions.


Q1: Who is the speaker of the poem?
Ans: Opportunity is the speaker of the poem.

Q2: It is a commonly held belief that opportunity knocks once at the door, but this belief is rejected outright by opportunity herself. Why?
Ans: Opportunity knocks once at the door; but this belief is rejected by opportunity herself and says that she comes at the door each day and gives the man a chance of waking, rising, and fighting for getting a successful life.

Q3: What is the advice of “Opportunity” to those who have failed or lost opportunities in the past?
Ans: The advice of opportunity to those who have lost or failed opportunity in the past is not to show grief over past failures rather continue your struggles and do not be discouraged because opportunity comes in life again and again. So, forget your past and have a new start.

Q4: What was the effect of the poem “Opportunity” on you?
Ans: This poem has a good effect on us. It gives us courage, hope, and satisfaction.

Q5: What is the key theme of the poem “Opportunity” explain.
Ans: The key theme of the poem “Opportunity” is that opportunity knock at the door daily and gives the man a chance of waking, rising, and fighting to get success. Opportunity taught us to continue your struggles and do not be discouraged because it comes again and again in life. So, forget your past failure and have a new start.

Q6: Point out some of the devices used by the poet in this poem?
Ans: The poet has used many poetic devices in this poem. In the 3rd line of 1st stanza, the poet has personified the opportunity who stands before our home door, calls us to wake and fight. The poet says in stanza 3 “White as snow” it is a simile.

Unit 15 Poem OPPORTUNITY Walter Malone
B. Choose the correct option.
1. (c) Personification 2. (a) Upset about 3. (a) Alliteration
4. (a) Simile 5. (a) Hopeful

 

What is the advice of “Opportunity” to those who have failed or lost opportunities in the past?

Ans: The advice of opportunity to those who have lost or failed opportunity in the past is not to show grief over past failures rather continue your struggles and do not be discouraged because opportunity comes in life again and again. So, forget your past and have a new start.

What was the effect of the poem “Opportunity” on you?

Ans: This poem has a good effect on us. It gives us courage, hope and satisfaction.

Related Post:

PARAPHRASES OF POEM Class 10 English Notes

STANZA COMPREHENSION Class 10 English Notes