Unit 14 THE MODEL MILLIONAIRE Class 10 Notes

Unit 14 THE MODEL MILLIONAIRE Class 10 Notes

Unit 14 THE MODEL MILLIONAIRE Class 10 English Notes #14 Hughes looked amazing with his crisp brown hair, his clean-cut profile, and his brown eyes. He was as famous among men as he was with women, and had every deed except to make money. He had tried everything. But he made nothing, a delightful, ineffective young man and a perfect profile and no profession.

Hughes wanted to marry Laura Merton, the daughter of a retired colonel. The colonel was very fond of Hogi but he did not hear of any engagement. “Come to me, boy, when you get ten thousand pounds from yourself and we’ll see,” he said. Hughes looked very dangerous and cursed himself for failing to meet this condition.

Unit 14 THE MODEL MILLIONAIRE Class 10 Notes

English Class 10 Notes Unit 14 the model millionaire short summary, the model millionaire questions, and answers pdf, characters, theme, moral, MCQs, short question, Choose the correct options, Grammer, Direct and Indirect speech, imperative sentences, Assertive sentences, and Exclamatory sentences into Indirect speech

A. Answer the following questions.

Q1: What was Hughie’s financial status?
Ans: Hughie’s financial status was weak, with poor resources from his farms.

Q2: What condition was laid down by the colonel for Hughie’s marriage to his daughter?
Ans: The Colonel laid down the condition for Hughie’s marriage to his daughter that Hughie should have ten thousand pounds, then this matter would be seriously considered.

Q3: Was Alan a good painter? What makes you think that?
Ans: Yes, Alan was a good painter. He was a real master of his art because his beautiful and perfect pictures were eagerly sought after.

Q4: Describe the role of Colonel Martin in the story? Would you describe him as a negative character or not? Why?
Ans: The role of Colonel Martin in the story was negative. He was a greedy, dishonest, unpleasant, and proud person. He was a high-profile man but when he saw the thriving business of Hughie, he quickly agreed to give his daughter’s hand in engagement but later when he came to know that Hughie was a poor man, then he was trying to delay his marriage.

Q5: Draw the character sketch of Erskine Hughie in the story?
Ans: Hughie Erskine was a handsome and charming man. He was generous but unlucky in money. He was a kind-hearted person towards other people.

Q6: Describe the climax of the story in your own words. Also present a sketch of how you would have ended the story, had you been the writer?
Ans: The climax of the story is that when Hughie Erskine offers money to a beggar who turns out to be one of the richest men in Europe. I would also have ended the story as the writer of this story had ended it.

Q7: What is the theme of the story “The Millionaire”?
Ans: The theme of the story “The Model Millionaire” represents the materialistic aspect of life. It also shows that one must have the kindness of the heart as well. This story also shows and teaches us that rich people must know the proper ways to expand their wealth to help other needy people. It will give them spiritual satisfaction.

B. Choose the correct options.
1. (b) Financial stability    2. (a) Greedy 3. (a) Indifferently
4. (d) Kindness begets kindness   5. (a) He looked miserable
6. (c) Hughie was sympathetic

GRAMMAR Unit 14 THE MODEL MILLIONAIRE 

Direct and Indirect speech

A. Change the following Assertive sentences into Indirect speech.

1. Boys said, “It has been raining since morning. We cannot play today.
Indirect: Boys said that it had been raining since morning. They could not play that day.
2. She said to him, “I am leaving now and shall return after two hours”.
Indirect: She told him that she was leaving then and should return after two hours.
3. The girl said to me, “My father went to the market and brought toys for me”.
Indirect: The girl told me that her father had gone to the market and had brought toys for her.
4. Her husband said to her, “I shall not go to the office today as I am not feeling good”.
Indirect: Her husband told her that he should not go to the office as he was not feeling good.
5. My father said to me, “I fear that you have caught cold again”.
Indirect: My father told me that he feared that I had caught cold again.

B. Change the following interrogative sentences into Indirect speech.

1. The doctor said to his patient, “Are you taking the medicine prescribed to you regularly?
Indirect: The doctor asked his patient if he was taking the medicine prescribed to him regularly.
2. Her friend said to her, “Can you spare your book for me for a week?
Indirect: Her friend asked her whether she could spare her book for her for a week.
3.She said to him, “Can I do anything for you?
Indirect: She asked him if she could do anything for him.
4. His mother said to him, “Will you come home in the evening in time?
Indirect: His mother asked him if he would come home in the evening in time.
5. His friend said to him, “Did I not warn you against this beforehand?
Indirect: His friend asked him whether he had not warned him against that beforehand.

C. Change the following Exclamatory sentences into Indirect speech.

1. The woman said, “What a beautiful child this is!”
Indirect: The woman exclaimed with joy that that was a beautiful child.
2. His Aunt said, “what a pleasant surprise to see you here!”
Indirect: His Aunt exclaimed with wonder that it was a pleasant surprise to see him there.
3. Hameed said, “How unlucky I am that cannot find out any solution!”
Indirect: Hameed exclaimed with sorrow that he was so unlucky that he could not find out any solution.
4. The captain said, “Bravo! Well done, boys!”
Indirect: The captain applauded the boys saying that they had done well.
5. The leader said, “Alas! We have lost the game.”
Indirect: The leader exclaimed with sorrow that they had lost the game.

D. Change the following imperative sentences into Indirect speech.

  1. The landlord said to his servant, “Go away and leave the room at once.”
  2. Indirect: The landlord ordered his servant to go away and leave the room at once.
  3. She said to her maidservant, “Bring me a glass of water”
  4. Indirect: She ordered her maidservant to bring her a glass of water.
  5. The teacher said to the boys, “Do not waste your time”
  6. Indirect: The teacher advised the boys not to waste their time.
  7. Mother said to her son, “Work hard lest you should fail”
  8. Indirect: Mother warned her son to work hard lest he should fail.
  9. The doctor said to the patient, “Do not smoke”
  10. Indirect: The doctor forbade the patient to smoke.

What was Hughie’s financial status?

Hughie’s financial status was weak, with poor resources from his farms.

What is the theme of the story “The Millionaire”?

Ans: The theme of the story “The Model Millionaire” represents the materialistic aspect of life. It also shows that one must have the kindness of the heart as well. This story also shows and teaches us that rich people must know the proper ways to expand their wealth to help other needy people. It will give them spiritual satisfaction. Class 10 English notes visit perfect24u.com.

Related Post:

PARAPHRASES OF POEM Class 10 English Notes

STANZA COMPREHENSION Class 10 English Notes

Unit 14 THE MODEL MILLIONAIRE, Unit 14 THE MODEL MILLIONAIRE, Unit 14 THE MODEL MILLIONAIRE, Unit 14 THE MODEL MILLIONAIRE

Leave a Reply

%d bloggers like this: