Class 12 English Notes Chapter 6 The Man who was a Hospital

Class 12 English Notes Chapter 6 The Man who was a Hospital Punjab all boards Grade 12 FSc Pre Engineering include solved exercises, review questions, MCQs, and chapter overview.

Man who was a Hospital Class 12 English Notes Chapter 6

What was his first reaction?

Class 12 English Notes Chapter 6 The Man who was a Hospital

His first reaction on finding out that he did not have Housemaid’s Knee was that he felt sorry for himself. He considered it unfair to have been deprived of it. However, after some time, he became less selfish knowing that he had got every other disease and decided to do without the disease.

Q 1. How did Jerome K. Jerome come to suspect that his liver was out of order? What were the diseases he thought he was suffering from on reading a book on the treatment of diseases?

Answer:
Jerome K. Jerome came to suspect that his liver was out of order while reading a patent liver-pill circular having various symptoms of liver disease. On reading a book on the treatment of diseases, he thought that he was suffering from diseases like Typhoid Fever, St. Vitus’ Dance, Bright’s disease, Cholera, Diphtheria, Gout, and Zymosis.

Q 2. What was the disease he discovered he didn’t have?

Answer:
He discovered that the only disease he did not have was Housemaid’s Knee.

Q 3. Was he pleased to find he didn’t have it?

Answer:
No, the writer was not pleased to find out that he did not have the disease, Housemaid’s Knee. He was rather disappointed.

Q 5. Why should he be an acquisition to the medical class?

Answer:
The writer believed that he should be an acquisition to the medical class because he thought he was an interesting case from the medical point of view. Having so many diseases, he was a hospital in himself. In his presence, the doctors would have no need to walk the hospitals in order to get their diploma. All they had to do was walk around him and examine him.

Q 6. Describe his visit to the medical man.

Answer:
After finding out that he had so many diseases, he visited the doctor in order to seek medical advice. When asked about what was the problem with him, he told the doctor that his life was short as he was suffering from all diseases except Housemaid’s Knee. The doctor examined him, held his wrist and hit over his chest which was unexpected. He wrote down a prescription afterward and gave it to him.

Q 7. He thought he was doing the doctor good turn by going to him. Why?

Answer:
He thought that he was doing the doctor good turn by going to him because he could give the doctor a good opportunity to examine almost all diseases at the same time within a single person. The doctor could get to practice the treatment of more diseases out of him than seventeen hundred ordinary patients who came to him with one or two diseases each.

Q 8. What was the prescription given to him by the doctor?

Answer:
In the prescription given to him by the doctor, he was advised to take one pound beef steak after every six hours, do ten miles walk every morning and go to bed at eleven sharp every night. He also suggested him not to stuff his head with the things he did not understand.

Q 9. Describe his visit to the chemist.

Answer:
Without going through the prescription himself, he went to the chemist and handed it over to him. After reading it, he returned it to the writer saying that he might have been able to oblige him if he ran a co-operative store and family hotel at the same time because it contained some general instructions, not prescribed medicines.

Q 10. What is the significance of the doctor’s advice: don’t stuff your head with things you don’t understand?

Answer:
The advice of the doctor that he should not stuff his head with the things he did not understand has a great significance for every man in daily life. If we restrict ourselves to our own work and do not concentrate on the things we do not understand, many stressful problems in life can be avoided.

Read more:

Leave a Reply