60 computer mcqs with answers

 60 computer MCQs with answers

60 computer mcqs with answers
60 computer mcqs with answers
introduction to computer MCQs with answers pdf, basic computer mcqs with answers, history of computer mcqs with answers pdf, computer operator test mcqs with answers pdf, multiple-choice questions on computer hperardware and software pdf, computer fundamentals questions and answers multiple choice pdf download, basic computer quiz questions with answers pdf, computer fundamentals questions and answers doc

 60 computer MCQs with answers

1-A         2-D         3-D         4-D         5-C         6-A         7-C         8-D         9-C         10-B

11-C       12-C       13-D       14-C       15-C       16-B       17-B       18-B       19-C       20-D

21-B       22-D       23-C       24-B       25-A       26-B       27-B       28-A       29-B       30-D

31-B       32-D       33-A       34-A       35-A       36-D       37-A       38-C       39-B       40-B

41-C       42-B       43-C       44-D       45-C       46-A       47-B       48-D       49-A       50-B

51-D       52-B       53-B       54-D       55-C       56-C       57-C       58-C       59-B       60-B

 

1. UNIVAC is

A) Universal Automatic Computer

B) Universal Array Computer

C) Unique Automatic Computer

D) Unvalued Automatic Computer

2.      The basic operations performed by a computer is

A) Arithmetic operation

B) Logical operation

C) Storage and relative

D) All the above

3. The two major types of computer chips are

A) External memory chip B) Primary memory chip C) Microprocessor chip D) Both b and c

4. Microprocessors as switching devices are for which generation computers

A) First Generation

B) Second Generation

C) Third Generation

D) Fourth Generation

5. What is the main difference between a mainframe and a supercomputer?

A) Supercomputer is much larger than mainframe computers

B) Supercomputers are much smaller than mainframe computers

C) Supercomputers are focused to execute few programs as fast as possible while mainframe uses its power to execute as many Programs concurrently

D) Supercomputers are focused to execute as many programs as possible while mainframe uses its power to execute a few programs as fast as possible.

6.      ASCII and EBCDIC are the popular character coding systems. What does EBCDIC stand for?

A) Extended Binary Coded Decimal Interchange Code

B) Extended Bit Code Decimal Interchange Code

C) Extended Bit Case Decimal Interchange Code

D) Extended Binary Case Decimal Interchange Code

7.      The brain of any computer system is

A) ALU

B) Memory

C) CPU

D) Control unit

8.      Storage capacity of magnetic disk depends on

A) tracks per inch of surface

B) bits per inch of tracks

C) disk pack in disk surface

D) All of the above

9.      The two kinds of main memory are:

A) Primary and secondary B) Random and sequential C) ROM and RAM

D) All of the above

10.    A storage area used to store data to a compensate for the difference in speed at which the different units can handle data is

A) Memory

B) Buffer

C) Accumulator

D) Address

11.    Computer is free from tiresome and boardroom. We call it

A) Accuracy B) Reliability C) Diligence D) Versatility

12.    Integrated Circuits (ICs) are related to which generation of computers?

A) First generation

B) Second generation

C) the Third generation

D) Fourth generation

13.    CD-ROM is a

A) Semiconductor memory

B) Memory register C) Magnetic memory D) None of the above

14.    A hybrid computer

A) Resembles digital computer

B) Resembles an analogue computer

C) Resembles both a digital and analogue computer

D) None of the above

15.    Which type of computers uses the 8-bit code called EBCDIC?

A) Minicomputers

B) Microcomputers

C) Mainframe computers

D) Supercomputer

16.    The ALU of a computer responds to the commands coming from

A) Primary memory

B) Control section

C) External memory

D) Cache memory

17.    Chief component of first-generation computer was

A) Transistors

B) Vacuum Tubes and Valves

C) Integrated Circuits

D) None of the above

18.    To produce high-quality graphics (hardcopy) in colour, you would want to use a/n

A) RGB monitor

B) Plotter

C) Ink-jet printer

D) Laser printer

19.    What are the stages in the compilation process?

A) Feasibility study, system design and testing

B) Implementation and documentation

C) Lexical Analysis, syntax analysis, and code generation

D) None of the above

20.    Which of the following IC was used in the third generation of computers?

A) SSI

B) MSI C) LSI

D) Both a and b

21.    The main electronic component used in first generation computers were

A) Transistors

B) Vacuum Tubes and Valves

C) Integrated Circuits

D) None of the above

22.    A dumb terminal has

A) an embedded microprocessor

B) extensive memory

C) independent processing capability

D) a keyboard and screen

23.    One millisecond is

A) 1 second

B) 10th of a seconds

C) 1000th of a seconds

D) 10000th of a seconds

24.    The output quality of a printer is measured by

A) Dot per sq. inch

B) Dot per inch

C) Dots printed per unit time

D) All of the above

25.    Which of the following was a special purpose computer?

A) ABC

B) ENIAC C) EDVAC

D) All of the above

26.    What was the computer invented by Attanasoff and Clifford?

A) Mark I B) ABC

C) Z3

D) None of the above

27.    Which of the following storage devices can store the maximum amount of data?

A) Floppy Disk

B) Hard Disk

C) Compact Disk

D) Magneto Optic Disk

28.    Which computer was considered the first electronic computer until 1973 when the court invalidated the patent?

A) ENIAC B) MARK I C) Z3

D) ABC

29.    A physical connection between the microprocessor memory and other parts of the microcomputer is known as

A) Path

B) Address bus

C) Route

D) All of the above

30. High-density double-sided floppy disks could store         of data

A) 1.40 MB B) 1.44 GB C) 1.40 GB D) 1.44 MB

31.    A high-quality CAD system uses the following for printing drawing and graphs

A) Dot matrix printer

B) Digital plotter

C) Line printer

D) All of the above

32.    Which of the following is not an input device?

A) OCR

B) Optical scanners

C) Voice recognition device

D) COM (Computer Output to Microfilm)

33.    The accuracy of the floating-point numbers representable in two 16-bit words of a computer is approximately

A) 16 digits B) 6 digits C) 9 digits

D) All of the above

34.    In most of the IBM PCs, the CPU, the device drivers, memory, expansion slots and active components are mounted on a single board. What is the name of the board?

A) Motherboard

B) Daughterboard

C) Breadboard

D) Fatherboard

35.    In most IBM PCs, the CPU, the device drives, memory expansion slots and active components are mounted on a single board. What is the name of this board?

A) Motherboard

B) Breadboard

C) Daughterboard

D) Grandmother board

36.    Magnetic disks are the most popular medium for

A) Direct access

B) Sequential access

C) Both of the above

D) None of the above

37.    A technique used by codes to convert an analogue signal into a digital bitstream is known as

A) Pulse code modulation

B) Pulse stretcher

C) Query processing

D) Queue management

38.    Regarding a VDU, Which statement is more correct?

A) It is an output device

B) It is an input device

C) It is a peripheral device

D) It is a hardware item

39.    A modern electronic computer is a machine that is meant for

A) Doing quick mathematical calculations

B) Input, storage, manipulation and outputting of data

C) Electronic data processing

D) Performing repetitive tasks accurately

40.    When was vacuum tube invented?

A) 1900

B) 1906

C) 1910

D) 1880

41.    Which of the following produces the best quality graphics reproduction?

A) Laser printer B) Ink jet printer C) Plotter

D) Dot matrix printer

42.    Computers with 80286 microprocessor is

A) XT computer B) AT computers C) PS/2 computer D) None of above

43.    An application suitable for sequential processing is

A) Processing of grades

B) Payroll processing

C) Both a and b

D) All of the above

44.    Which of the following is not processing?

A) arranging

B) manipulating

C) calculating

D) gathering

45.    The digital computer was developed primarily in

A) USSR B) Japan C) USA D) the UK

46.    Software in computer

A) Enhances the capabilities of the hardware machine

B) Increase the speed of the central processing unit

C) Both of the above

D) None of the above

47.    Today’s computer giant IBM was earlier known by a different name which was changes in 1924. What was that name?

A) Tabulator Machine Co.

B) Computing Tabulating Recording Co. C) The Tabulator Ltd.

D) International Computer Ltd.

48.    Before a disk drive can access any sector record, a computer program has to provide the record’s disk address. What the information does this address specify?

A) Track number

B) Sector number C) Surface number D) All of the above

49.    The arranging of data in a logical sequence is called

A) Sorting

B) Classifying

C) Reproducing

D) Summarizing

50.    What is the responsibility of the logical unit in the CPU of a computer?

A) To produce a result

B) To compare numbers

C) To control the flow of information

D) To do math’s works

51.    Abacus was the first

A) electronic computer

 B) mechanical computer

 C) electronic calculator

D) mechanical calculator

52.    If in a computer, 16 bits are used to specify the address in a RAM, the number of addresses will be

A) 216

B) 65,536

C) 64K

D) Any of the above

53.    Instructions and memory address are represented by

A) Character code

B) Binary codes

C) Binary word

D) Parity bit

54.    The terminal device that functions as a cash register, computer terminal, and OCR reader is the:

A) Data collection terminal

B) OCR register terminal C) Video Display terminal D) POS terminal

55.    A set of flip flops integrated together is called       

A) Counter

B) Adder

C) Register

D) None of the above

56.    People often call            as the brain of the computer system

A) Control Unit

B) Arithmetic Logic Unit

C) Central Processing Unit

D) Storage Unit

57.    Which is used for manufacturing chips?

A) Bus

B) Control unit

C) Semiconductors

D) A and b only

58.    The value of each bead in heaven is

A) 1

B) 3

C) 5

D) 7

 

59.    The first computer introduced in Nepal was

A) IBM 1400

B) IBM 1401

C) IBM 1402

D) IBM1402

60.    Mnemonic a memory trick is used in which of the following language?

A) Machine language B) Assembly language C) High level language D) None of the above

Introduction to computer MCQs with answers 

Answer

1-A         2-D         3-D         4-D         5-C         6-A         7-C         8-D         9-C         10-B

11-C       12-C       13-D       14-C       15-C       16-B       17-B       18-B       19-C       20-D

21-B       22-D       23-C       24-B       25-A       26-B       27-B       28-A       29-B       30-D

31-B       32-D       33-A       34-A       35-A       36-D       37-A       38-C       39-B       40-B

41-C       42-B       43-C       44-D       45-C       46-A       47-B       48-D       49-A       50-B

51-D       52-B       53-B       54-D       55-C       56-C       57-C       58-C       59-B       60-B

 

%d bloggers like this: