Unit 1 Simplicity and Humility of Hazrat Muhammad (PBUH) Calss 10 Notes

Answer the following questions.

Contents show

Unit 1 Simplicity and Humility of Hazrat Muhammad (PBUH) Class 10 English notes for KPK

Q1: What is meant by simplicity and humility?


Ans: Simplicity is a characteristic of greatness. It means doing what is necessary and remaining balanced. Humility is the quality of being humble. Both these great virtues mean straight forward and having low views of one’s importance.

Q2: Describe in a few sentences, the lifestyle of Hazrat Muhammad (PBUH) in the light of the text that you have read?

Ans: The lifestyle of Hazrat Muhammad (PBUH) was simple and humble. He always ate simple food and wore simple clothes. He never searched for a prominent place in a gathering. His mattress was made of leather stuff and leaves of the date tree.

Q3: How can simplicity and humility do away with the culture of extravagance and waste?

Ans: By adopting the qualities of simplicity and humility, we can easily eradicate the culture of extravagance and waste. We can also reduce our expenditure. These qualities save a man from economic problems.

Q4: Read the last paragraph of the lesson “Simplicity and Humility of Hazrat Muhammad (PBUH)” with comprehension and write down the main idea and supporting details of the paragraph?

Ans: The main idea of the last paragraph is that we can learn a lot from the faultless qualities of Muhammad’s (PBUH).By adopting the qualities of humbleness and simplicity. we can improve our lives and can eradicate social evils like arrogance, pride, and extravagance. Simplicity and humility will correct our social behaviour.

Q5: How did Hazrat Muhammad (PBUH) treat his foster sister?


Ans: Hazrat Muhammad (PBUH) treated his foster sister with great respect. Whenever she came, he would stand up to receive her and would spread his sheet for her to sit.

B. Choose the correct option for the following statements.

Grammar

A. Choose the correct option for each sentence.

  • (c) Abstract noun
  • (b) Uncountable noun
  • (b) Uncountable
  • (c) Abstract noun
  • (a) Countable.

B. Write the correct plural of the noun in parenthesis.

  • These (person)………are protesting against the president. (Persons)
  • The (woman)………. over there want to meet the manager. (Women)
  • My (child)………. hate eating pasta. (Children)
  • The (student)……. are doing the exercise right now. (Students)
  • The (Fish)………. I bought it in the fridge. (Fish)
  • Where did you put the (Knife)………. which were on the (Shelf)……? (Knives, shelves)
  • (Piano)……. are expansive. (Pianos)
  • These (Phenomenon)…………. are not fully understood. (Phenomena)

C. Use both the singular and plural nouns in sentences to show the difference in meaning.

NounsSentences
Good (S)Umair is a good boy.
Goods (P)Pakistan export goods to other countries.
Wood (S)Ali collects wood for the fire.
Woods (P)I like walking in the woods.
Spectacle(S)The morning assembly was a magnificent spectacle.
Spectacles (P)I bought a pair of spectacles.
Character(S)Adnan’s character is quite different from other boys.
Characters(P)I like the major characters of every Novel.
Manner (S)Fahim is doing his work in a good manner.
Manners (P)Muhammad(PBUH) is a complete example of good manners.
Force (S)Atiq uses his force to open the door.
Forces (P)Arm forces protect the borders of the country.
Unit 1 Simplicity and Humility of Hazrat Muhammad (PBUH) Calss 10 Notes

D. Identify the noun phrases in the following sentences?

Answer: Noun Phrase: A noun phrase is a group of words that function as a noun in a sentence. For example, He wished to talk to his manager.” In this sentence “His manager” is a noun phrase. The following are the noun phrases.

  • His manager.
  • The wicked man Poor people.
  • The poor man, every penny.
  • All the kids.
  • Dark stables.

E. Complete each sentence with a properly formed noun clause.

  • (b). Where his wallet was?
  • (b). Where I was?
  • (a). How many children he has?
  • (a). How close we are?
  • (b). What did she say?

English notes for class 10 kpk board 2021 up to date

English notes for class 10 kpk board 2021 up to date
english notes for class 10 kpk board 2020

new syllabus of class 10 English notes 2020-2021 for kpk

Chapter 1(Simplicity and Humility of Muhammad P.B.U.H) Comprehension

What is meant by simplicity and humility?

Simplicity means to lead a simple life without any greed or lust for worldly pleasures and comforts. It must be reflected in all the aspects of an individual’s lifestyle from clothing to bedding, diet and manners, etc. On the other hands, humility means to show a humble and down-to-earth attitude towards other people. Humility also stands for modest behaviour neither too low nor too proud.

Describe in a few sentences, the lifestyle of Hazrat Muhammad (P.B.U.H) in the light of the text that you have read.

Hazrat Muhammad (P.B.U.H) led a simple, humble life. He (P.B.U.H) used to do his work by himself rather than asking other family members. He (P.B.U.H) used to share his responsibilities with his companions. He (P.B.U.H) never liked to sit at the upper or special place while He (P.B.U.H) liked to sit among his fellows at the same level.

He (P.B.U.H) used to wear a simple dress. He (P.B.U.H) always gives respect to others irrespective of his caste, creed or colour. He (P.B.U.H) always eats a simple diet and sleeps on a leather mattress made of date fibre. He (P.B.U.H) always showed respectful behavior towards women. In totality, He (P.B.U.H) set an excellent example of simplicity and humility and showed the perfect way to His followers how they can adopt them and live a simple, genuine life.

How can simplicity and humility do away with the culture of extravagance and waste?

By adopting simplicity and humility in our lives, we would be able to shun the lust from our minds for spending our hard-earned money in buying unwanted luxurious items. We most of the time like to buy worldly items to satisfy our sense of pride and superiority. In this way, we waste our money to buy extra or expensive stuff. If we adopt simplicity and humility then our social behaviour would be considerate and genuine, our happiness would be original and we would bow our heads in humility and affection.

Read the last paragraph of the lesson, “Simplicity and humility of Hazrat Muhammad (P.B.U.H)” with comprehension and write down the main idea and supporting details of the paragraph.

The main idea that we get after reading the last paragraph of the lesson “Simplicity and Humility of Hazrat Muhammad (P.B.U.H)” is that we should follow the footsteps of our last Holy Prophet (P.B.U.H) to have a balanced and satisfying lifestyle. It is through adopting the ways of simplicity and humility in our lives that we would be able to live our lives by the teachings of Islam and Sunnah of the Holy Prophet (P.B.U.H).

If we adopt simplicity and humility then we would be in a better position to reject the worldly pleasures that we like to have just for the sake of pride and superiority. We would be able to spend our money in charity rather than wasting it in buying foolish, luxurious items of the world.

How did Hazrat Muhammad (P.B.U.H) treat his foster sister?

Hazrat Muhammad (P.B.U.H) used to stand up whenever His (P.B.U.H) foster sister paid a visit to Him. He (P.B.U.H) also spread his sheet for her as He (P.B.U.H) used to do for the wet nurse who reared him in infancy.

Vocabulary

Q.1) Use dictionaries to:
Choose the appropriate word definition.
Identify pronunciation through pronunciation key.

Prominent                    Slaughter
Humility                        Humbleness
Dignitary                      Foster

WordsDefinitionPronunciation
prominentwell-known, distinguished /ˈprɒmɪnənt/
slaughterthe killing of animals for food/ˈslɔːtə/
humilitythe quality of having a modest or low view of one’s importance./hjʊˈmɪlɪti/
humblenessquality of being modest or unpretentiousˈhʌmbəlnəs
dignitarya person considered to be important because of high rank or office./ˈdɪɡnɪt(ə)ri/
fosterencourage, promote/ˈfɒstə/

Q.A) Write a unified paragraph on the topic sentence, ‘pride makes us artificial and humility makes us real’ by using specific words, vivid verbs, modifier, and adequate supporting details to develop the main idea.

Answer:
‘Pride makes us artificial and humility makes us real’ means that due to the feature of pride in one’s personality, that person starts thinking himself superior to others. He starts making artificial gestures and behaves superficially just to pose him at the upper level among his companions or fellow beings.

On the other hand, if a person is humble or follows the path of humility then he does not have to adopt artificial means to prove him a good human being. He represents himself as he is without boasting about his personality or positives. In reality, pride can be treated either in a positive way or in a negative. If a person feels pride in his achievements or success then it is positive but when a person feels pride as being a rich man, well-educated person, privileged human, etc and boasts them all considering others inferior to him then it is the negative aspect of pride.

Q.B) Write a summary of the lesson, “Simplicity and Humility of Hazrat Muhammad (P.B.U.H).

Answer:
Numerous personality traits were present in Hazrat Muhammad (P.B.U.H) which made him the perfect person to be followed. Among all, simplicity and humility were the most outstanding traits of the personality of Hazrat Muhammad (P.B.U.H). He (P.B.U.H) used to sit at the level of his companions. He (P.B.U.H) treats both the affluent and the poor equally without considering their caste, colour or creed.

He (P.B.U.H) used to eat a simple diet, wear a simple dress and slept on the leather mattress. He (P.B.U.H) owns nothing except white riding mule, arms and a piece of land that was given to charity after his death. Prophet Muhammad (P.B.U.H) used to do his work and also took part in household chores. He (P.B.U.H) never considered himself at the upper level as compared to His companions.

He (P.B.U.H) helped his companions at various occasions. Hazrat Muhammad (P.B.U.H) always gave due respect to women. No one could match Hazrat Muhammad (P.B.U.H) more than Hazrat Fatima (R.A) concerning character, speech and mannerism. Hazrat Muhammad (P.B.U.H) always led a simple life and we being the followers of Him must adopt simplicity and humility in our life to shut the doors of greed, avarice, and lust.


Class 10 Engish Notes image Unit 01

  • Exercise comprehension:
  • Choose the correct option
  • Vocabulary Words, definition and pronunciation
  • Writing answer pride make as artificial and humility makes us real
  • Write a brief summary of the lesson
  • Grammar
  • Write the correct plural of the nouns in parenthesis.
  • Singular and plural nous different meaning

KPK Textbook board Updated Class 10 English Handwriting Notes Pdf Downalod

Related Post:

PARAPHRASES OF POEM Class 10 English Notes

STANZA COMPREHENSION Class 10 English Notes

English Essay Class 10th KPK Textbook board Pesahwar

Leave a Reply